Alla skulle få allt!

Nu har den nytillträdda regeringen snart suttit i två månader och det det svenska folket bjudits på hittills är brutna vallöften, en tystnad internationell röst och en slakt av biståndet, motsatsen till en ambitiös klimatpolitik och ökade utsläpp samt sänkt skatt för höginkomsttagare. I denna text vill vi fokusera på det förstnämnda, nämligen regeringens löftessvek mot svenska folket.  

Under valrörelsen varnade vi Socialdemokrater för högerpartiernas överbudspolitik – alla skulle få allt. Men så fungera sällan i verkligheten. Politik handlar om att vilja och välja, men lika mycket om att prioritera.

Alla partier visste på förhand hur det ekonomiska läget var och det var ingen hemlighet att Sverige gick mot en lågkonjunktur och att inflationen var hög. Det hindrade dock inte SD och M att lova guld och gröna skogar till svenska folket.

Nu när löfte efter löfte sviks hävdar regeringen och SD att verkligheten förändrats, men verkligheten har inte förändrats. Verkligheten har varit här hela tiden. Saken är att M, L, SD och KD valt att strunta i den och dragit fram påhittade drömscenario som helt enkelt saknar förankring i verkligheten i syfte att locka röster.  

Några av de vallöften som regering svikit eller backat ifrån: 

  • Försvaret skulle enligt högerpartiernas vallöften byggas upp med två procent av BNP till 2025. I budgeten skjuts målet fram med ett år.  
  • Jimmie Åkesson sade att 20 miljarder till rättsväsendet var ett ultimativt krav från SD för att släppa fram en framtida regering. Men det blev bara 1,4 miljarder. 
  • I sommars gick förra regeringen fram med ett nytt reformerat reseavdrag med en bättre landsbygdsprofil. Nu sätter de högerkonservativa stopp för det. Senast i somras var alla partier utom SD överens om att införa det nya reseavdraget. Nu blir ungefär 260 000 löntagare, som har långt att resa till jobbet, utan stöd. 
  • Av högkostnadsskyddet mot höga elpriser den 1 november blev det intet. På regerings hemsida står det att man har för avsikt att börja betala ut stödet i början av 2023. Dessutom får medborgare och företag i elprisområde 1 och 2 ingen kompensation alls. Inte hellre det nämndes före valet.  
  • Löftet om 10 kr billigare diesel och 6.50 kr billigare bensin, blev i stället 40 öre respektive 14 öre billigare vid pump. 
  • Plastpåseskatt skulle avskaffas, men är fortfarande kvar.  
  • Regeringspartierna och SD var överens och skrev en gemensam debattartikel före valet att amorteringskrav skulle pausas om de kom till makten, men frågan har nu lagts i långbänk och ska utredas.
     

Det är sannerligen inte lätt att navigera i vad som sägs och görs. Men vad vi kan räkna med framöver är att fler löften kommer svikas. Frågan är bara vilket vallöfte som härnäst kommer få stryka på foten på grund av regerings oförmåga att se varligheten som den är.

En intressant aspekt i regeringens budget är att den största budgetposten är sänkt drivmedelsskatt som uppgår till en kostnad på 7 miljarder kronor, vilket är en miljard mer än vad regeringar ger kommunerna och regionerna för att upprätthålla den svenska välfärden.  

I slutändan är dessa löftessvek mer än bara besvikna väljare. När löften bryts försvagas och undergrävs människors förtroende för politiken och det är farligt. 

facebook Twitter Email