Energipolitik/Kärnkraft

Energifrågan har väckt stor debatt och tyvärr sprider oppositionen helt fel information. Lås oss börja med att reda ut ett och annat. Enligt högern (L, M, SD och KD) är det den sittande regeringens fel att Sverige under vissa perioder och i vissa områden hade väldigt höga elpriser. Det var enligt (M) Magdalena Anderssons fel att en dusch kostade 50-60 kr och enligt (SD) var elpriserna regeringens haveri. 

Priserna är i vissa perioder och i vissa områden är högre än vanligt, men det är inget svenskt fenomenet. De höga elpriserna drabbar hela EU. 

En förklaring till varför elpriserna blev så höga var att det blev en så stor efterfrågan på el när EU-länderna öppnade upp efter lock-down.

En annan förklaring är att det höga gaspriserna pressar upp elpriserna.

En tredje förklaring är att det europeiska elnätet sitter ihop och därför påverkas alla länder av de höga elpriserna trots att Sverige inte är beroende av gas som andra länder. 

Det nu högern skriker att om vi inte hade stängt ned kärnkraften så hade det löst allt! Men hade det verkligen gjort det? Dessa partier hävdar jämt att de höga elpriserna är regeringens fel.

Vilken uppenbarligen är fel att påstå. Andelen el från kärnkraft i Frankrike är 70 % och den 23/12 låg elpriset på 460€/MWH. Andelen el från kärnkraft i Sverige är 30 %, samma dag låg elpriserna i Sverige på 272€/MWH. Andelen el från kärnkraft i Norge är 0 % och de hade samma dag elpriser på 272€/MWH. 

Det är alltså inte regeringens fel att det är höga elpriser på hela kontinenten. Sverige sitter ihop med andra länder och det påverkar. Oppositionen fortsätter att skylla på regeringen, det är okunnigt och pinsamt då det inte finns någon grund för det. 

facebook Twitter Email