Familjevecka

Vi sossar har alltid prioriterat bygget av det starka samhället framför skattesänkningar för de som har mest. När tiderna förändras behöver välfärden hänga med. Därför har vi genom åren infört längre semester, pappamånader, maxtaxa i förskolan och höjda barnbidrag.

Inför valet 2018 lanserade vi förslaget om en familjevecka. En familjevecka – per år. Föräldrar som arbetar får fem lediga dagar var som de kan ta ut när barnen inte kan vara i skolan på grund av lov, planeringsdagar och liknande.

Förslaget gäller för föräldrar till barn mellan 4 och 16 år och ska införas denna mandatperiod. I och med den nuvarande högermajoritet som finns i riksdagen och den komplicerade samt långa regeringsbildningen som fanns blev originalförslaget på fem lediga dagar i stället tre dagar.

Även om vi inte är nöjda med det, är tre fler lediga dagar för familjen bättre än noll. I dagens hektiska tempo finner många föräldrar det svårt att få ihop tiden mellan arbete och fritid. Det är i längden inte hållbart. Dessutom har många barn en eller fler vuxna som jobbar skift och har obekväma arbetstider under röda dagar och under lov som gör det svårt att få tid till det där biobesöket eller det bullbaket eller pulkaåket i baken – som vi vet betyder så mycket för barnet som för den vuxna.

För den som är ensam vårdnadshavare kan det i många fall vara ännu svårare att få ihop tiden och därför ingår det i vårt förslag att den som är ensam vårdnadshavare får sex dagar i stället för tre. I vårt starka samhälle ska vara möjligt att som förälder både kunna jobba heltid och ha barn – utan att behöva slå knut på dig själv eller gå ner i arbetstid.

Förslaget bör ses som ett första steg för att föräldrar ska få mer tid med sina barn. Vår ambition är dock att vi ska utökar familjeveckan till fem lediga dagar per år och tio dagar för den som är ensam vårdnadshavare.

Delar du den ambitionen bör du överväga att rösta på S och ännu bättre bli medlemma för att vara med och påverka.

facebook Twitter Email