Förintelsens minnesdag den 27 januari

I söndags var det en dag att minnas de fruktansvärda brott mot mänskligheten nazismen gjorde sig skyldiga till under andra världskriget. Vi får aldrig glömma vad rasism och nationalismen kunde ställa till med.

Idag mer än 70 år efter krigets slut är dessa krafter på frammarsch igen.

Det som pågår idag är en skrämmande normalisering av dessa främlingsfientliga krafter. På Tjörn har man valt en Sverigedemokrat till oppositionsråd. Inte för att partiet är stort eller ens oppositionellt utan för att (SD) på Tjörn för tillfället är en lydig knähund för den sittande majoriteten.

Problemet är att man gör samma misstag som på 30-talet när man normaliserar nationalismen och rasismen. När man väl fött upp den lilla valpen kan den stora hunden börja bitas.

Det senaste kapitlet i denna normalisering var på KSAU den 24 januari där Magne Hallberg (KD) förslog att (SD) skulle få en plats i krisledningsnämnden på Tjörn. En nämnd som skall verka vid speciella händelser och bistå alla Tjörnbor oberoende av deras religion eller ursprung. Beslutet fastställdes sedan av Martin Johansen (L) som med sin utslagsröst såg till att beslutet gick igenom.

Glöm aldrig vad som har hänt och låt oss lära av historien så vi inte gör om samma misstag igen.

Benny Halldin (S)

facebook Twitter Email