Hur många hade röstat på L, M, KD, C, MP, SD eller V om de varit ärliga med att de ville minska pengarna till skolorna och säga upp lärare?

En viktig insändare av vår nye kommunfullmäktigeledamot Christy Whiddon:

En budget som slår hårt mot skolan

Debatt Den ”Grön-Blå minoritetens” budgetförslag 2019 har ett inriktningsmål att barnens kunskapsresultat på Tjörn ska bli högre än i andra kommuner i Sverige. Samtidigt har L och M och deras medarbetande partier (V, MP, C och KD) budgeterat 10 miljoner kronor mindre till skolorna i 2019 än som behövdes i 2018, medan elevvolymen och mängden barn behöriga till gymnasium ökar snabbare än någonsin.

På Tjörn har vi också en ny förvaltningschef som måste leverera den budget hon kommer få i 2019. I torsdags fick vi skolpolitiker höra vad konsekvensen av Tjörns grönblå budget kommer att bli: minst 40 uppsägningar, anställningsstopp och även inköpsstopp om det ska finnas något hopp för skolförvaltningen att möta den dystra budget som ”majoriteten” eller SD vill ha.

Tyvärr finns det ingen ”magic bullet” för att rädda Tjörns skolor och kommunen från resultat av oansvarig ekonomisk ledning.  Alla budgetar (S, SD och ”Majoritetens”) kommer att betyda insparningar, i att Tjörns kommun har gått minus under Grönblå ledningen.  Men skillnaden för skolorna är om det ska bli ett ”blood bath” under Grönblås 2019 budget eller om det blir någorlunda möjligt att hålla skolorna nära status quo under S-budgeten, som ökar skolbudgeten lite grann för att försöka täcka ökad volym elever.

Demokrati fungerar bara om partierna är ärliga under valrörelsen, så att folket kan välja baserat på sanningen.  Istället körde Grönblåa med ”dirty tricks” under valkampanjen och medvetet missledde och felaktigt representerade deras mål och planer på skolområdet. Hur många hade röstat på L, M, KD, C, MP, SD eller V om dessa varit ärliga med att de vilja minska pengarna till skolorna och uppsäga lärare? Vad jag minns lovade alla politiska partier att bevaka och förbättra skolorna på Tjörn.  Det är svårt att koppla förbättrade skolor och högre kunskapsresultat med påtvingade läraruppsägningar och medveten underbudgetering!

Skillnaden just nu (från 2016 när Majoriteten försökte göra samma sak) är att budgetbeslutet inte har antagits än på Tjörn. Det finns fortfarande en chans att rösta ned den budget som Moderaterna och Liberalerna på Tjörn har lagt fram. ”Majoriteten” på Tjörn har bara 20 av 21 röster i fullmäktige. SD är tungan på vågen och har möjlighet att ensam rösta fram S-budgeten för att rädda skolorna.  V, MP, C och KD skulle kunna bestämma sig att stå eniga med elever, familjer och lärarna och sätta stopp för denna ”Blågröna” budget som medvetet trycker ner skolorna på Tjörn på knä.

Christy Whiddon (S)

facebook Twitter Email