Livbojen sjönk till botten, barnen akterseglade

Efter över 20 års samarbete mellan Tjörns kommun och Svenska kyrkan på Tjörn lämnade kommunen samarbetet med två mejlrader. Med politisk prestige och arrogans behandlades frågan av den borgerliga gruppen med ordförande Gun Alexandersson-Malm i spetsen.

  • Det fanns aldrig utrymme att diskutera en fortsättning, då de borgerliga i socialnämnden tidigt hade bestämt sig. Två centerpartister som senare så ivrigt ville en fortsättning röstade i första skedet för en nedläggning, säger Anette Johannesson (S).

På socialnämndens möte hösten 2018 hade dessa kunnat avvärja nedläggningen. Men det fanns väl andra skäl då. Uppdragen efter valet skulle ju fördelas och då låg inte lojaliteten hos barnen.

Livbojen hade en erkänt mycket bra verksamhet speciellt för barn i trassliga familjeförhållanden och samarbetet utvecklades under åren utan att det någon gång under tiden fanns anledning till kritik eller tillstymmelse till att säga upp samarbetsavtalet. Bägge parter var nöjda….. tills nu.

  • Tvärtemot gör man i Stenungsund. Där heter motsvarigheten Pelikanen. Kommunen, kyrkan och Kungälvs sjukhus ingår i samarbetet där. Lördagen den 5 okt firade man med en heldag för det lyckade samarbetet och de nya lokaler verksamheten flyttar in i. Där utvecklar man för barnen, här avvecklar man, säger Anette Johannesson (S).

Men på Tjörn kostar det på för småpartierna (V), (MP) (C) (KD) (SD) att sitta med och nicka ja. Det är ju inte den enda eftergiften efter knappt 1 år i regeringsställning på Tjörn. Förebyggande arbetet för barn sätts på undantag både i denna verksamhet och när skolan skär bort 60 tjänster.

Och till råga på allt, i fullmäktige kunde ordförande i socialnämnden Gun Alexandersson-Malm (L) härförleden intyga och ”lugna” alla oroliga:

  • Nu har vi ett avtal med en organisation i Uddevalla och det har blivit så bra. Så bra, att vi aldrig haft något bättre.

Detta sagt efter endast några veckor med ny partner, så lämnar hon ett över 20 årigt förhållande med detta kränkande tack till sitt gamla samarbete med Svenska kyrkan Tjörn. Magstarkt liberalt översitteri!  

facebook Twitter Email