Rätten till trygg omsorg för de gamla!

I alla Tjörns jobbannonser för tjänster i äldreomsorgen står det krav på god färdighet i svenska språket eller liknande lydelse. Bra, för det behövs verkligen. Men det har inte krävts en genomgången undersköterskeutbildning. och det har hittills bara erbjudits deltidstjänster.

För man har inte avsatt tillräckliga medel för att ha utbildad personal på heltidstjänster. Det är det som är problemet. Därför har man tydligen sett sig tvingade att anställa en del personer med brister i språket och utan adekvat utbildning, för att det är billigare!

Den styrande minoriteten på Tjörn (M, L, KD, C och MP) med stöd av SD har tillsammans tilldelat så lite medel till äldreomsorgen att villkoren är så dåliga att tillräckligt många med rätt utbildning och därmed bättre svenska inte ansett sig kunna söka tjänsterna i Tjörns äldreomsorg.

Nu har emellertid den socialdemokratiskt ledda regeringen tillsatt mer medel för utbildning och Folkhögskolan på Tjörn har därmed nyligen kunnat startat en undersköterskeutbildning.

Tack vare fackets enträgna kamp och att vi från oppositionen legat på finns det från och med nu i sommarn beslut på att alla nya tjänster i äldreomsorgen på Tjörn ska vara heltidstjänster.

Sedan många år har det genomförts undersköterskeutbildningar runt om i landet där man lagt på en termin för att invandrare ska kunna träna språket parallellt med att de läser ämnena i undersköterskeutbildningen.

De som genomgått dessa utbildningar utgör en stor andel av Sveriges välfärdsarbetare och de är värda all uppskattning och inte spott och spe!

Rosalie Sanyang (S) på Tjörn

facebook Twitter Email