Att engagera sig är lättare än vad du tror

Innan man blir engagerade politiskt så använder man sig ofta av flera olika argument mot att göra detta, trots att man är politiskt intresserad.

Vi vill här gå igenom dessa argument och visa på hur fel de ofta är – alla kan engagera sig politiskt.

Argument 1: Jag har inte tid/lust att gå på massa möten:
Det behöver du inte. Bara att betala in medlemsavgift till ett lokalt parti gör mycket för dem. Inte bara ekonomiskt utan även då det är stärkande och uppmuntrande för våra lokalpolitiker att veta att de har sympatisörer som stöttar i bakgrunden.

Det finns dessutom inget krav på att gå på alla medlemsmöten. Vissa går på alla, visa på några och vissa går aldrig på dem. Vi skulle dock rekommendera att gå på i alla fall några, då det är trevligt folk och intressanta diskussioner.

Argument 2: Jag är blyg/tycker inte om att prata inför folk:
Det finns absolut inget krav på att hålla några anföranden eller prata på våra möten. Man kan gå på ett medlemsmöte och sitta tyst och bara lyssna.

Kanske har du någon tanke eller idé som du inte vågar förmedla verbalt vid ett möte, då kan du maila den till någon av oss andra och be oss att ta upp frågan.

Argument 3: Jag är inte intresserad av all politik/jag kan inte tillräckligt om alla politiska frågor:
Det är verkligen inte alla andra heller, så det måste man inte vara. Man har jag sina intresseområden som man håller sig till och de saker man inte finner intressant får de som har det intresset arbeta med. Om man dessutom vill vara involverad i varje politiskt skrymsle och vrå så blir man lätt utmattad.

Det är det är detta som är fördelen med att vara flera. Arbetet delas upp, i den mån det går efter intresse, och får man frågor man inte kan svara på så hänvisar man vidare till en partikollega som vet mer.

Argument 4: Jag kan inte påverka:
Inom lokalpolitik har du absolut största möjligheten att påverka. Du kan bidra till opinionsbildning genom att prata med dina vänner och bekanta om politiska frågor, du kan skriva insändare för att göra din röst hört, du kan skriva motioner (politiska förslag) och lämna in till ditt parti som kan driva det vidare för att ta några exempel.

Argument 5: Politik är inte kul:
Absolut inte sant. Som politiskt engagerade möter man massor av trevliga, kunniga och roliga människor både bland partikamrater och meningsmotståndare. Allvarliga diskussioner blandas ofta med avslappnad stämning och mycket skratt.

Läs mer om att bli medlem här: www.socialdemokraterna.se/bli-medlem

facebook Twitter Email