Den 27 januari var det Förintelsens minnesdag


Detta på 75-årsdagen av befrielsen av fångarna i Auschwitz. Det är vår uppgift att komma ihåg vår historia för att något sådant här fruktansvärt aldrig skall hända igen.

När man tillåter sig att avhumanisera sina medmänniskor och likna dem med djur öppnas också vägen för att behandla sina medmänniskor därefter.

Än kan överlevare från Auschwitz som Hédi Fried varna oss för vad som hände och vilka tecken vi kan se på liknande företeelser i vårt samhälle idag. Vad händer om 5 eller 10 år när dessa röster tystnat.

Vi får inte glömma att de krafter som stod bakom Förintelsen inte förintades utan bara arbetade vidare i en ny skepnad. Detta gäller inte minst i Sverige.

Martin Luther King sa en gång att: ”Den yttersta tragedin är inte de onda människornas brutalitet, utan de goda människornas tystnad”. Han sa också ”Du är inte bara ansvarig för vad du säger, utan även för det du inte säger.”

Detta är något för alla oss att tänka på när vi minns Förintelsen och det som hände i 30-talets Tyskland.

Låt alla demokraterna samarbeta för att slå vakt om demokratin annars kan vi vakna upp till en fruktansvärd upprepning av historien.

facebook Twitter Email