Det börjar hos det lilla barnet!


Till dig som kallar feminister manshatare. Du som hävdar att de vill oss bara illa. Jag har några frågor till dig så skriver Atilla Yoldas, poddare, diktare och författare. Tjörns kommun erbjöd sina invånare en digital föreläsning av denna unge man med rik erfarenhet av vad han talade om. Jag deltog och lyssnade

Han säger vidare, vilka undviker att stötta sina manliga kompisar när de mår psykiskt dåligt och behöver stöd. Vilka hånar och trakasserar homosexuella män, transmän eller män som klär sig och uttrycker sig utanför normen. Vilka skriker skällsord till män under fotbollsmatcher och slår sönder dem efteråt. Vilka misshandlar män utanför krogarna, tunnelbanan, i skolan eller när de i största allmänhet känner sig utmanade. Vilka slår, skjuter och knivar män till döds. Inte fan är de feminister.

Hans föreläsning hade namnet ” från en kille till en annan”. Han talade om machokulturen ibland killar. Om sex och relationer, känslor, kärlek, våld och kvinnosyn.

Vad gör allt detta med pojkar om de inte får en sund vägledning. Han undrade om vi trodde att en man i 50 årsåldern plötsligt började att bli aggressiv och började att utöva våld. Nej förmodligen inte. Dessa tecken har man kunnat se redan i grundskolan i form av trakasserier, mobbning, nedsättande kommentarer om kamrater. Om ingen vuxen träder in och talar om att det är inte ok fortsätter det.

Vilka förebilder har man och hur tilltalar och beter sig de vuxna mot varandra och mot sina barn. Det är svårt att få skutan åt rätt håll. Att lära våra barn att det inte är ok att kränka varandra och att mobba någon är viktigt.

När jag lyssnade på föreläsningen insåg jag hur svårt detta ämne är. En uppgift som pedagogerna i grundskolan har enligt den nya läroplanen i sex och samlevnad sedan 2022. Detta ämne ska enligt läroplanen implementeras i de flesta ämnen i skolan. Man ska hela tiden ha detta med sig i undervisningen. Ämnet heter numera, sexualitet, samtycke och relationer. Det handlar om gemenskap, respekt, empati, tillit och ansvar.

Rektorer på Tjörns grundskolor bjud in Atilla Yoldas som föreläsare för pedagogerna vid olika tillfällen. En satsning på förebyggande arbete med unga. Jag sätter stort hopp till kommande generation att de kan vända trenden. Det ska vara macho att hjälpa varandra, att känna och tala om när man känner sig ledsen och svag. Tala om känslor och säga stopp det är inte ok att mobba eller tala nedsättande om kamrater.

Hoppas att Tjörns kommun kan bli förebilder i metoden att idogt och klokt arbeta med denna del av läroplanen som hjälper till att stödja och vägleda våra unga till sunda och lyckliga medborgare.

Tack för föreläsningen

Maud Hultberg (S) ledamot i kommunfullmäktige och ordförande för S-kvinnor Tjörn.



facebook Twitter Email