”Entimmesresan” när resan till skolan eller arbetet tar max en timma

TJÖRN ingår i Göteborgsregionens arbetsmarknadsregion. De senaste åren har trafiken till och från TJÖRN ökat mycket starkt. Köerna över Tjörnbroarna hindrar både näringslivsutveckling och det hållbara samhället. Vi måste hitta nya alternativ till kollektivresande som stärker oss som en åretrunt levande kommun.

Det senaste årets pandemi har ytterligare stärkt oss i frågan om att vi måste lyfta blicken utanför vår kommun. Medborgare i en kommun ser inga administrativa kommungränser. De ser bara att man bor i en kommun, kanske arbetar i en annan, de ser och vill att livspusslet ska fungera för familj och vänner.

Ett alternativ som Socialdemokraterna ser är behovet av att öppna upp en ny färjeförbindelse mellan södra TJÖRN och Kungälv.

Det är ett sätt att stärka kommunens roll i Göteborgsregionen som arbetskraftsregion. Ett mått på en arbetskraftsfungerande region är ”Entimmesresan” när resan till skolan eller arbetet tar max en timma.

Resan mellan södra TJÖRN och färjeläget Rökan i Kungälv tar ca 15 min. Där går bussförbindelsen ”Marstrandsexpressen”, den stannar vid Ytterby station där man kan byta till tåg eller buss i en annan riktning. Expressen går sedan till Nils Ericssonplatsen. Resan från TJÖRN till Göteborg blir då effektiv restid ca 45 minuter.

Möjliggörs denna satsningen är det ett bra komplement och alternativ till den långa bilresan för att komma söder ut. Bra ur ett hållbarhetsperspektiv, bra för den enskildes livspussel, då är det också bra för kommunen.

En kommun med framtidstro ur ett hållbarhetsperspektiv, satsar på att förenkla livet och vardagen för sina medborgare.

Socialdemokraterna vill förenkla livspusslet för Tjörns medborgare. Vi vill börja projektera ny kollektivtrafiklinje enligt ovan, snarast.

Benny Andersson (S), Kommunfullmäktigeledamot.

facebook Twitter Email