Inför valet 2018 lyckades Kommunal minska SD-stödet från 15 till cirka 10 procent.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin:
Vår politik har stark förankring i människors vardag. Vi såg bristerna i migrationspolitiken – och vi har lagt om den. Lösningarna för att bryta segregationen och knäcka gängen har inte räckt till. Och något vi verkligen vet är att högerns okontrollerade utförsäljning av välfärden skapat stora revor i samhället. Det är oacceptabelt. Vi ska skapa ett Sverige som skapar möjligheter för fler.

Det arbetet börjar nu i kommuner och partidistrikt. Mina erfarenheter från tiden som ordförande för Kommunal är att det är kvaliteten i samtalen med väljarna som avgör.

Flygblad och rosor räcker långt – men det är när vi pratar med människor genom att knacka dörr eller ringa som den verkligen skillnaden sker. I valrörelsen 2018 lyckades Kommunal med en enastående bedrift. Hela 274 000 samtal om välfärd och arbetsvillkor genomfördes. Stödet för Sverigedemokraterna minskade bland medlemmarna i Kommunal från cirka 15 procent till 10 procent.

Internationell forskning visar att dörrknackning är bästa sättet att öka valdeltagandet. Mätningar som Socialdemokraterna gjort bekräftar den bilden. Hela 95 procent upplever samtalen som ”positiva” eller ”varken eller” och en klar majoritet, 62 procent, uppskattar att bli kontaktade. Människor vill veta vilka lösningar Socialdemokraterna har på samhällsproblemen. Och det är vår skyldighet att möta medborgarna och berätta.

Det är vanligt folk som drabbas av alltför låga pensioner och fallgropar i sjukförsäkringen: välfärdsarbetare, byggnadsarbetare och servitriser. Det är sådana människor som gör Sverige starkt och hållbart – i grunden positiva, hjälpsamma och engagerade, men ofta med rätta besvikna.

Det är deras trygghet som rycks undan när skjutningar och våld blivit vardag och personal tvingas söka på förskolans gård efter vapen. Det är deras barn som står i bostadskö med små chanser till ett eget hem. Det är omsorgen om deras äldre anhöriga som urvattnas när våra skattepengar hamnar i riskkapitalisters fickor.

Det är inte Ulf Kristerssons moderater, som trots att barnmorskor och undersköterskor på förlossningsmottagningarna i vår moderatstyrda huvudstad går på knäna vägrar inse allvaret. Trots att de ibland talar om klimatet vill de ändå inte lyfta ett finger för att ställa om till ett mer hållbart samhälle.

De vill till och med sänka takten. Och gång på gång vägrar de se kopplingen mellan trygga, bra jobb och minskad segregation. Det är deras politik som driver och fördjupar segregationen.

Det är inte heller Jimmie Åkessons sverigedemokrater som kan lägga grunden för en politik där varje barns utveckling är lika mycket värd, där alla får vård efter behov och jobb efter förmåga. De är och förblir ett parti med aktiva högerextrema kopplingar.

Socialdemokraterna är garanten för att Sverigedemokraterna inte får inflytande. Vi är det parti som har lösningarna på samhällsproblemen. Vi har varit sena på bollen, men vi gjorde vad som krävdes. Vi lade om migrationspolitiken och gjorde den mer hållbar. Men det är dags att fortsätta ta frustrationen som pyr i byggbodar och i fikarum på allvar. Socialdemokraterna har svaren.

Vi ska vända på varenda sten för att bryta segregationen och tränga ut våldet. Under den här mandatperioden har Socialdemokraterna skärpt över 70 straff. Gärningar som tidigare gick ostraffade har kriminaliserats. Vid kongressen 2017 satte vi upp målet om 10 000 fler polisanställda. Vi är redan uppe i 7 000. Och vi är beredda att göra mycket mer.

Statsminister Magdalena Andersson har meddelat att bland det första beslut hennes nya regering ska fatta är att föreslå att brottsbekämpande myndigheter ska få ytterligare verktyg för att bekämpa den grova brottsligheten. Bland annat ska det bli möjligt för polisen att öppna mobiltelefoner som är låsta med hjälp av fingeravtryck eller ansiktsigenkänning samt beslagta meddelanden som skickats mellan misstänkta och deras närstående.

Vi vill stoppa de kriminella gängens cyniska utnyttjande av barn och bryta segregationen. Lyckas vi inte knäcka den kommer kriminella ligor hitta nya sätt att sprida sitt gift. Gängkriminella ska känna otrygghet – inte gravida, pensionärer och sjukskrivna.

Varje barn ska kunna se sina föräldrar gå till jobbet. Så lägger vi grunden till ett samhälle där alla bidrar och alla behövs. Det gäller även för den som har försörjningsstöd. Den som aldrig tar sig in på arbetsmarknaden kan heller inte kvalificera sig för a-kassan – och i det läget befinner sig allt för många i dag. Socialdemokraterna ställer krav på att alla ska bidra efter förmåga.

Vi ska skapa fler jobb i hela landet genom att ligga längst fram i klimatomställningen. Omställningen pågår, men takten måste höjas kraftigt, både inom industrin och i välfärden. I Norrbottens län planeras gröna investeringar på upp till 700 miljarder kronor. Nu ska vi se till att investeringar sker på ännu fler platser. Jag vill se hela Sverige blomstra.

De jobb som finns, och de som skapas, ska vara trygga jobb med bra villkor. En oreglerad arbetskraftsinvandring gör det möjligt för oseriösa företag att göra vinst på människors utsatthet och desperation. Vi vill att möjligheterna till arbetskraftsinvandring ska reduceras till yrken där det råder arbetsbrist och ställa krav på att det ska vara jobb på heltid. Vårt mål är full sysselsättning. Alla som kan jobba ska jobba.

Vi ska ta tillbaka kontrollen över välfärden. Resurserna ska användas till fler anställda och bättre villkor. Jag är övertygad om att den fria dragningsrätten på våra skattepengar måste få ett slut. I allt fler länder har möjligheterna att göra vinst på välfärden förbjudits eller kraftigt begränsats. Där har man insett det självklara: skattemedel gör större nytta i välfärden än i skatteparadis. Riskkapitalisterna kommer att slåss för sin överlevnad och jag är redo att ta fighten.

I skolan har marknadsstyrningen lett till att lärarens roll försvagats i förhållande till elevens. Det går ut över arbetsro, kunskapsinhämtning och ansvarskänsla hos barn och unga. Inga vinstintressen ska blockera vägen för en trygg skolgång.

Nu behövs ordning och reda i hela samhället för att skapa trygghet. Det klarar vi bara med en stark socialdemokrati.

Jag ska ägna min tid åt att resa och bygga vår rörelse stark. Vi behöver bli fler som tar samtalen på jobbet, i trappuppgångar och villaområden, genom telefonsamtal och i sociala kanaler på internet. Det spelar ingen roll om du är statsråd eller ersättare i socialnämnden i din kommun – vi måste alla ta vårt ansvar för Sverige och göra det som krävs.

Tobias Baudin, partisekreterare, Socialdemokraterna

Socialdemokraterna Tjörn ser fram emot att arbeta under Tobias Baudins ledning som partisekreterare i den kommande valrörelsen.

facebook Twitter Email