Rösta i EU-valet den 9 juni 2024!

Här nedan är några punkter som är viktiga för (S) att arbeta med i EU och som kan vara ett skäl till du vill lära dig mera och kanske även att rösta på Socialdemokraterna i valet till Europaparlamentet.

  • Demokratin och rättsstatsprincipen. Demokratin i världen är på tillbakagång. För första gången på två decennier har världen fler diktaturer än liberala demokratier. Antalet fullvärdiga demokratier i EU har mellan 2006 och 2022 minskat från 17 länder till tio (The Economist, 2023).

  • EU:s jämställdhetspolitik. En tredjedel av kvinnorna i EU har inte ett eget jobb att gå till, det könsbaserade våldet är vanligt förekommande och på många håll i Europa syns en mycket allvarlig tillbakagång på jämställdhetsområdet, däribland inom sexuell och reproduktiv hälsa. Med dagens takt kommer det att ta minst 60 år innan jämställdhet uppnås i Europa. Europeiska jämställdhetsinstitutets jämställdhetsindex 2022 visar att situationen förbättras, men med snigelfart. Under 2022 har jämställdhetsindex dock noterat en tillbakagång i jämställdheten inom flera kärnområden. Den visar bland annat att kvinnors deltagande i arbetslivet minskade och tyder på att kvinnor arbetar färre år, vilket utgör ett hinder för karriär och en god pension.

  • EU:s arbetsmarknadspolitik. EU:s gemensamma arbetsmarknad gör det enklare för svenska arbetstagare att söka jobb i hela EU och för svenska företag att hitta arbetskraft. Men den gemensamma arbetsmarknaden får inte vara ett skäl att dumpa löner eller försämra arbetsmiljön för arbetare i Sverige eller utomlands. Ett starkt socialt Europa är en förutsättning för tillväxt och en stärkt konkurrenskraft inom EU. Människan går före marknaden.

  • EU:s arbete mot organiserad brottslighet. Organiserad brottslighet är gränsöverskridande. Narkotika och vapen som säljs i Sverige har ofta passerat flera EU-länder innan det når våra gator. Det är därför nödvändigt med ett samordnat, internationellt svar.

  • EU:s klimatpolitik. Klimatförändringarna orsakar redan stora problem i Europa. Extremtorka, skogsbränder, värmeböljor, stormar, skyfall och översvämningar har blivit allt vanligare. Tillgången på vatten, möjligheten för barn och äldre att skydda sig från värme, skördar som slår fel, hur man ska försäkra sitt hus från översvämningar och stormar, det är frågor som påverkar vanliga människors ekonomi och hälsa redan idag. Som vanligt när det handlar om stora katastrofer är det de fattiga och mest utsatta som drabbas mest.

  • EU:s utrikes, försvars och säkerhetspolitik. Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har enorma konsekvenser för EU samarbetet. Ett folkrättsvidrigt krig i strid med den europeiska säkerhetsordningen ritar om EU:s säkerhetspolitiska roll för oöverskådlig framtid. EU har sedan krigsutbrottet bistått Ukraina med omfattande militärt, humanitärt och finansiellt stöd och har i en aldrig tidigare skådad omfattning infört massiva sanktioner mot Ryssland. Syftet med de ekonomiska sanktionerna är att Rysslands agerande ska få kännbara konsekvenser för landet och att Rysslands förmåga att fortsätta anfallskriget ska motverkas på ett effektivt sätt.

    Maud Hultberg Ledamot i kommunfullmäktige och EU valledare för Socialdemokraterna Tjörn.
facebook Twitter Email