Situationen i Belarus

Ingen kan ha undgått hur situationen i Belarus utvecklats de senaste månaderna efter presidentvalet. Den diktatorsliknande presidenten Aleksandr Lukasjenko styr med järnhand, oliktänkande fängslas, landets medier inskränks och landets medborgare torteras samt bevittnar övergrepp från polis och militär.

Den politiska oppositionen som delvis består av vårt systerparti Belarus Social Democratic Party (BSDP) har dåliga förutsättningar att organisera sig – människor är rädda att delta politiskt på grund av repressalier som följd. Trots det finns det människor som vågar att organisera sig, protestera och kräva sina demokratiska och mänskliga rättigheter. 

Det är för dem som vågar stå upp mot förtrycket – vi måste sträcka ut en hand. 

Det är för dem som förlorat sin röst – vi måste föra en talan för. 

Det är dem som offrat livet för andras frihet – vi måste hylla. 

Sverige och socialdemokraterna har under långtid stöttat folket i Belarus – redan år 2000 lanserade vi socialdemokrater kampanjen ”StopLuka”.

Vi har i nära samarbeta med Palmecentret och andra globala aktörer arbetar aktivitet för att fördöma president Lukasjenko, senast införde EU hårda sanktioner mot ledande politiker i Belarus.

Även vi socialdemokrater på Tjörn beslutade nyligen att delta i det (S)-initiativ (10 kronor per medlem) som startat, till förmån för frihetskampen.

De människor som nu går ut på gatorna och kämpar för sina demokratiska fri – och rättigheter och därav riskerar förföljelse och tortyr, är inte vilka som helst. De är våra bröder och systrar och det är vår plikt att ansluta oss till deras frihetskamp, våran frihetskamp – allas frihetskamp.

Så i solidaritetens namn, läs på, organisera dig, stöd frihetskampen på det sättet du kan – och låt det Belarusiska folkets vilja ske.

Swisha ditt stöd till 123 240 60 72 – märk gåvan med ”Belarus GO(S)”

facebook Twitter Email