Stefan Löfven i en intervju i Dagens Nyheter.

Apropå gängkriminalitet, migration och integration. Det sagda nedan verkar för svårt för en del välbetalda proffstyckare att förstå. Dessa som aldrig behöver stå till svars för den kritik de okommenterat kan framföra.

Dock förstår säkert de flesta andra Stefan Löfvens resonemang och kan hålla med honom om det. Att klassklyftor, arbetslöshet och segregation gynnar kriminalitet och brottsligt beteende. Inget som ursäktar men kan vara en förklaring.

Därför har (S)-politiken två huvudspår:
1. Ge rättsväsendet bättre redskap.
2. Ge förutsättningar för att förebygga ingångar till brottets bana.

Och så till intervjun i Dagens Nyheter:

Stefan Löfven:
– Vi har för stora klyftor, men det är klart att det finns många länder med betydligt större klyftor än vad vi har.
Men … vad vi nu har gjort är att se till att ta ner migrationen. Det är betydligt färre människor som kommer till Sverige nu, det var helt nödvändigt. Nu har vi en hållbar migrationspolitik. Nu är det integration som gäller i första hand. Mycket snabbare integration. Vuxna människor ska in i arbete så fort det går, lära sig språket, barnen ska till skolan och så vidare. Det är det som gäller. I Januariavtalet har vi drygt 20 punkter som handlar om just hur vi får till en snabbare integration, säger statsministern till DN

Han fortsätter:

– Det är just segregationen som är problemet.
Så här: Man kan inte etnifiera och säga att brottsligheten beror på att man är född på ett visst ställe eller har en viss hudfärg eller bakgrund. Det är inte det det beror på, utan det beror på förutsättningarna, de socioekonomiska förutsättningarna, och det är klart att får du för lite språkutbildning, möjlighet att lära sig språket och för få chanser att faktiskt ta dig in på arbetsmarknaden, ja då kommer det att slå på segregationen. Så i den meningen är det rätt.

– Men jag tycker att det är viktigt att särskilja på det, så att man inte etnifierar brottsligheten, utan den beror faktiskt på socioekonomiska förutsättningar. 

facebook Twitter Email