Stöd människors kamp för demokrati, mänskliga rättigheter och fred

Det finns nog en förhoppning att världen skall bli en bättre plats att leva på år efter år, decennium efter decennium och sekel efter sekel. Så är det i många fall – människor världen över får det bättre och bättre – men det går tyvärr för långsamt och ibland även bakåt.

En tredjedel av världens länder är diktaturer och mindre än en tiondel av världens länder är välfungerande demokratier. På många håll går utvecklingen åt helt fel håll. Vi behöver inte blicka speciellt långt bort för att hitta färska exempel; det sker nämligen i Europa. Ungern, Polen och även i viss mån Slovenien backar i undersökningar som mäter demokrati. 

Coronaviruset har under 2020 och 2021 spridits globalt och skapat förödelse i våra samhällen på fler sätt än vi någonsin kunnat förutspå. Coronapandemin har försämrat läget på många områden när det kommer till civila -, fri – och rättigheter.

Även den positiva fattigdomsbekämpningstrenden har brutits och på många håll vänder nu utvecklingen. ILO varnar för runt 1,6 miljarder människor världen över kan komma att förlora sina jobb som ett resultat av coronakrisen.

Sverige skiljer sig inte från något annat land när det kommer till vilka som står i frontlinjen för virusets framfart. Det är vanliga löntagare som genom osjälviska handlingar håller ingång samhällen, men det är även de som drabbas värst, tillsammans med fattiga, kvinnor och barn. 

Vi som lever i Sverige får aldrig ta demokratin för givet. Vi får heller aldrig se oss som helt fria, när det finns miljoner människor där ute som saknar röst. Olof Palmes internationella center och Socialdemokratin måste vara den rösten och föra talan för dem som saknar röst. Vi måste vara en röst för fackliga rättigheter, en röst för jämlikhet och jämställdhet, en röst för en grönare och fredligare värld. Ingen är fri förens vi alla är fria. 

Jag skulle därför vilja be Dig som läser och tar del av detta att;

Ta fighten om biståndet:
När Moderater och Sverigedemokrater vill halvera det svenska biståndet måste vi bli fler som vågar säga emot. Det finns för närvarande en bred majoritet i Sveriges riksdag för enprocentsmålet (6 av 8 partier står bakom målet, dvs. över 60 % av riksdagens partier). Låt inte M och SD sätta människor mot människor.

Kom till insikt att människor som lever i förtryck och fattigdom i vår värld endast står lite längre ned i samma hål som du och jag. När M och SD ropar avveckla då ropar vi utveckla! För vi vet att biståndet gör skillnad för miljoner människor här och nu, men det skapar även bättre förutsättningar för kommande generationer, så att deras liv blir lite bättre, lite rikare och lite mer hoppfullare. 

Bli månadsgivare:
Stöd människors kamp för demokrati, mänskliga rättigheter och fred i Olof Palmes anda världen över. För att bli månadsgivare räcker det med 25 kr i månaden, men det går även att som månadsgivare sänka större summor. Vill du inte bli månadsgivare, ge då, i mån om lust och ekonomiska förutsättningar en gåva eller varför inte ett gåvobevis till någon Du tycker om. Oavsett summa, är en gåva till Olof Palmes internationella center, en handling i praktisk solidaritet!

Swisha ditt bidrag till 123 240 60 72 eller bli månadsgivare via denna länken: https://insamling.palmecenter.se/pfs/recurringdonationsignup

Ludwig Andréasson
Internationell ledare inom Socialdemokraterna Tjörn.

facebook Twitter Email