Svar på artikeln i Lokaltidningen STO ”Nu skrotar vi friåret och förstärker välfärden”

Svar på artikeln från riksdagsledamöterna Camilla Waltersson Grönvall, Ellen Juntti och Sofia Westergren.

Jag läser insändaren om förstärkt välfärd och funderar en stund genom att titta ut genom fönstret, ut över det mörka blågrå havet, när jag passerar Tjörnbron på väg till jobbet i Västtrafiks blåa buss. Klockan är 06.30 och det är så mörkt att bara billampor och blinkande fyrar lyser upp tillvaron.

Det låter väldigt bra det där som står i tidningen. Moderaterna ska rädda välfärden och säkra skola, vård och omsorg. Skattebetalarna i Västra Götaland ska äntligen få den sjukvård de betalat skatt för att få rätt till.

Det generella statsbidraget till Stenungsund ska öka med över 13 miljoner och enligt de tre riksdagsledamöterna är allt också finansierat. 

Moderaterna har ökat insatsen för utlovade pengar till kommuner och landsting med 2,5 miljarder jämfört med lagt förslag från S, L, C och MP.

Pengarna är väl inte en satsning, utan mer som en ersättning för att täcka kostnader för det demografiska skiftet i vårt avlånga land.

Vill man öka med 2,5 så måste förstås pengarna tas ifrån något annat. Om jag förstått rätt så ska resurser tas från bantade anslag från arbetsmarknadsåtgärder, myndighetsanslag, avskaffat utbildningskontrakt, extra tjänster, byggsubventioner, avdragsrätt för fackföreningsavgift.

Även klimat- och miljöpolitik får kraftigt minskade anslag, förutom MP:s föreslagna friår och Centerns ingångsavdrag som ställs in. Så visst kan allt vara finansierat, men jag undrar om det är en hållbar politik i längden.

Välfärd är en samlad benämning på människors levnadsförhållanden och innefattar väl mer än skola vård och omsorg.

Klockan är nu 07.15 och jag är framme vid Hjalmar Brantingsplatsen.
Tack för skjutsen och tack för att jag fick något att tänka på under färden.

Stefan Wirtberg, Socialdemokraterna på Tjörn.

facebook Twitter Email