Varför firar vi 1 maj?

Arbetarrörelsen firar 1 Maj varje år sedan 1890. Det gör man till åminnelse av att två arbetare sköts ihjäl av polis under en demonstration för åtta-timmars arbetsdag i Haymarket i Chicago, USA 1886.

Vid den tidpunkten växte den svenska fackföreningsrörelsen. År 1889 beslöt fackföreningarna att det behövdes ett politiskt parti för att driva rörelsens politiska krav. Man gick samman och bildade det Socialdemokratiska partiet för att nå den politiska makten.

Allt sedan dess har LO-kollektivet och socialdemokratin hållit ihop.

Från 1890 har 1 Maj varit den dag då den svenska arbetarrörelsen manifesterar sina krav på politiken och arbetsgivarna. Kraven har varierat över tid.
Kravet om åtta-timmars arbetsdag dominerade under flera år likaså krav om kollektivavtal. I början på 1900-talet kom även krav om allmän och lika rösträtt.
Sedermera kom krav om bättre bostäder, arbetsmiljö, arbetsvillkor och medbestämmande.

Sedan 1938 är 1 Maj nationell helgdag i Sverige.
I vårt område har LO varit aktivt sedan mitten av 1900 talet. Det startade i och med industrins framfart och man insåg vikten av en stark facklig samverkan.

På parollerna under en lång tid har både rätt till billiga bostäder, bra arbetsvillkor och trygg pension varit uttryck som skrivits på plakaten.

I år, 2021 firar vi 1 Maj digitalt på grund av pandemin. Det gör det enklare för oss att delta i årets firande eftersom vi deltar hemifrån framför datorn.

Det blir andra året digitalt – nästa år ses vi på gatorna och manifesterar våra krav traditionellt. I år firar vi under parollen ”Välfärden först!”. Kom med, det är viktigt att vi är många. 

LO facken Stenungsund och Tjörn 

Socialdemokraterna Stenungsund 

Socialdemokraterna Tjörn 

facebook Twitter Email