Vi kräver, fred, frihet och demokrati för Ukrainas folk

Vi lever i en orolig tid, både här hemma, i Europa och runt om i världen.
Pandemi, krig som rasar och attacker på mänskliga rättigheter pågår för fullt.

Det Socialdemokratisk partiet och hela den samlade arbetarrörelsen fördömer Rysslands attack på Ukraina.

Den nuvarande socialdemokratiska utrikes- och säkerhetspolitiken grundar sig på vår självklara rätt att själva utforma vår utrikespolitik, samtidigt som vi håller fast vid våra grundläggande värderingar om nedrustning och kravet att klart få säga vår mening. 

Den rätten gäller alla, även Sverige och Ukraina. Vi tar kampen för alla människors lika värde och rätt. Rätten till frihet. Rätten att själva få bestämma och i demokratisk ordning forma sitt lands framtid. 

Vi är ett land där internationalismens idé och den gränslösa solidariteten är djupt rotad. Det märks, Rädda barnen har inte fått in så mycket pengar på så kort tid sedan tsunamin. Det sker insamlingar runtom av kläder och nödvändigheter som sedan skickas ned till Ukraina.

Människor går även ut på torg och protesterar. Fördömer den ryska invasionen som för alla, till och med den ryska befolkning är oprovocerad, olaglig samt oförsvarlig. Detta gör vi för vi att kan. För vi lever i en demokrati och ett fritt land. Vi vet att demokrati vinner när demokratier håller samman. Vi kan bara bygga vår säkerhet och framtid tillsammans och i solidaritet med andra. 

Vi kräver fred, frihet och demokrati för Ukrainas folk. Gör du det med?
Stöd Olof Palmes Internationella center och våra kamrater i öst som vågar stå upp för fred och frihet. Swisha ditt stöd till 123 240 60 72, märk gåvan ”Ukraina”.

facebook Twitter Email